Imate otpor prema novotarijama i “stručnjacima” sa mreža? Bolje nego da se folirate

Photo by Tim Marshall on Unsplash

Društvene mreže i ubrzani životni stil radikalno su promenili način na koji se povezujemo i komuniciramo sa drugima, što u mnogima od nas izaziva otpor i otežava nam prilagođavanje. Brz rezultat i mnogobrojni alati koji su dati na raspolaganje čoveku, pokreću pitanja i dileme sa kojima nikada pre nismo bili suočeni: Ako je kvalitetan tekst posledica korišćenja GPT softvera a ne proučavanja literature ili emotivnog uronjavanja autora u temu, da li on ima drugačiju vrednost? Ili put nije bitan ako je rezultat tu, kako je još Makijaveli govorio?

Da li je u poplavi “stručnjaka” koji nam na društvenim mrežama svakodnevno dele savete za “život”, u redu da intelektualac ostane zgrožen i pasivan, iako bi imao šta važno da kaže? Kako mlad čovek danas da izabere “pravi put” kada sa jedne strane vidi ljude koji zahvaljujući angažmanu na društvenim mrežama imaju dobro plaćene poslove, a sa druge neostvarene obrazovane ljude koji se iznova žale na urušeni sistem vrednosti?

Bez obzira na to kakav je naš lični odnos prema tekovinama savremenog doba, promene se neminovno dešavaju i zahtevaju od svih nas da im se prilagodimo.

Uzmimo za primer obrazovanog čoveka koji ima znanje i vrednosti koje su plemenite, ali odbija da se prilagodi tehnološkom dobu i savremenim načinima komunikacije. S vremenom počinje da gubi kontakt sa ljudima koji zbog ubrzanosti života sve više komuniciraju kroz sliku i video, i sve teže može da pronađe posao jer odbija ideju da se prekvalifikuje za ono što se na tržištu traži.

Ostatak teksta možete pročitati ovde.

13.
Mar.
2024.
Možda vas zanima?
Vrlo smo pažljivo birali onog sa kim ćemo deliti svakodnevicu, a došli smo do toga da u njoj najmanje ima te osobe.
13.
Mar.
2024.
Možda vas zanima?
Pri razmišljanju o postavljenim ciljevima veoma je bitno razumeti ZAŠTO ih postavljamo.
13.
Mar.
2024.
Možda vas zanima?
Najgori scenario je da ostanemo sa osećanjem u "stomaku" da osoba do koje nam je stalo prolazi kroz težak period a da smo odlučili da o tome zajedn...